Hos Maskinfabrikken RIVAL er Industri 4.0 også blevet en del af hverdagen. Men skal det være en succes, kræver det små steps, fokus på virksomhedens medarbejdere og vanebrud. De erfaringer har ejer Henrik Holvad gjort sig – og delt ud af.

Henrik Holvad gik i flere år som katten om den varme grød, når det handlede om at implementere robotter på virksomheden. ”Der var pres på fra omverdenen, som konstant fortalte os, at vi aldrig ville overleve i Danmark uden brug af robotter. Det var jeg dog lodret uenig i, og det skulle ikke være grunden til, at vi implementerede robotter,” fortæller Henrik Holvad. ”Jeg holdt i stedet igen, velvidende at skulle det blive en succes her på stedet og danne grundlag for, at vi kunne blive fremtidens maskinfabrik, så skulle det gøres på en måde, som passede præcist til os. Hele omstillingen skulle spille tæt sammen med vores stærke værdier med fokus på trivsel, tryghed og ordentlighed.”

Hurtig beslutning
Den første arbejdsdag i 2015 valgte Henrik Holvad at købe den første robot til sin virksomhed. ”Jeg havde gjort mig rigtigt mange overvejelser og var nu helt klar til at gå dybere ind i Industri 4.0,” fortæller han. ”Det overraskede nok vores leverandør Bila noget, at jeg ved første møde sagde ”købt”. Men vi var parate, og jeg havde en klar idé om, hvordan vi skulle gribe det an internt.”

Kloge hænder, robotter og mental omstilling
I den forbindelse tænkte Henrik Holvad meget på de særdeles erfarne og kloge hænder, han har i produktionen, og hvordan de kunne blive et godt match med robotter, så 1 + 1 kunne give 3. ”Mange syntes up front, at det var fjollet med robotter og frygtede, at det ville tage arbejdet fra dem,” fortæller Henrik Holvad.

”Men som i andre omstillingssituationer, valgte vi fra ledelsens side at gå ind og sætte fokus på mulighederne frem for frygten for udviklingen. Samtidig koblede jeg en af vores allerbedste folk på hele implementeringen af robotten i produktionen. Det var både en rigtig god måde at få flest timer ud af robotten samtidig med, at medarbejderen blomstrede med opgaven og fik sine kolleger til at se alle mulighederne.”

Vi får plads til flere
Status i dag er således, at RIVAL har fået plads til flere medarbejdere og til nogle med en anden profil end tidligere efter implementering af robotter i produktionen. ”Det er simpelthen også en nødvendighed, da der er stor mangel på industriteknikere,” siger Henrik Holvad. ”Vi har derfor valgt at implementere en tostrenget produktionsstrategi, hvor vi har udbygget den eksisterende forretning med en gruppe af nye medarbejdere, som på vores nuværende maskiner – herunder robotter – arbejder om aftenen og natten med at producere andre emner end dem, vi typisk laver. Og det har været en succes. Vi har både tiltrukket nye typer af kunder og medarbejdere og samtidig udbygget samarbejdet med eksisterende kunder. På den måde er vi vækstet både i opgaver og antal medarbejdere efter implementeringen af robotter.”

Deler erfaringer
Henrik Holvads erfaringer med Industri 4.0, og hvordan det i øjenhøjde er blevet en succes hos RIVAL, var også på dagsordenen da Erhverv Aarhus satte fokus på, at Industri 4.0 er meget andet end selvkørende biler og kunstig intelligens. Her fortalte Henrik Holvad 50 meget interesserede erhvervsfolk om netop sine erfaringer på området, og hvordan det hos RIVAL spiller tæt sammen med ordentlighed, vanebrud og at tage små steps for at få succes.

Se flere nyheder