Et fire-mands team fra RIVAL har netop rejst den lange vej til Cuba for at installere nyt grej og træne kundens medarbejdere. RIVAL leverede de første støbeforme til den cubanske kunde for snart 10 år siden, og nu har cubanerne valgt at udvide sortimentet med større forme.

Tilbage i 2010 producerede og installerede RIVAL 28 støbeforme i størrelsen Ø200 – 1000 mm hos Ciego Plast, som ligger midt på Cuba og godt 400 km fra hovedstaden Havanna. Støbeformene anvendes på virksomhedens ekstruderingslinje, og de er nemme at udskifte med rørværktøjet, når produktionen skal skifte fra rør til flanger.

Støbeforme og CNC-maskine
”I denne omgang har kunden købt to støbeforme i Ø1200 mm samt en brugt CNC-maskine hos os,” fortæller RIVALs ejer Henrik Holvad. ” Løsningen med støbeforme er ideel til produktion af flanger og overgangsstykker. Det giver en mere effektiv udnyttelse af deres produktionsapparat til en væsentlig lavere pris end alternativet, som kunne være en stor investering i en sprøjtestøbemaskine med værktøj.”

Med den nyinstallerede CNC-maskine kan kunden nu færdigbearbejde de støbte flanger in-house. Tidligere måtte de sende alle emner ud af huset til færdiggørelse, hvilket gav en del forsinkelser og svingende kvalitet.

Et stærkt team
RIVALs yderst erfarne og mangeårige gruppeleder Torben Pedersen var sammen med Martin Højvang Pedersen og lærling Kristian Bilstrup taget til Cuba. Da cubanerne alene taler spansk, hvilket ikke lige er på repertoiret hos Torben, Martin og Kristian, havde de desuden Katrine Nielsen med som tolk.

Torben, Martin og Kristian kom med hver deres kompetencer og supplerede hinanden godt. Torben har produceret støbeformene og kender alt til både dem og CNC-maskinen. Martin er tidligere traktormekaniker og kan løse mange udfordringer med små midler. ”Hvis han bare har et bøjet søm og et par strips, kan han hekse,” fortæller Torben. ”På trods af at vi havde forsøgt at forudse meget hjemmefra, vidste vi også, at vi ville komme i situationer, hvor vi stod og manglede noget, som ikke lige kunne skaffes. Dér var Martins evner helt uundværlige, og Kristian er bare et energibundt. Han klarer alle de ting, vi beder ham om hurtigt og effektivt, og står så bare klar til at løse næste opgave.”

Uundværlig tolk
Den 24-årige studerende Katrine var med som tolk. Hun taler flydende spansk efter et år som udvekslingsstudent i Sydamerika. Hun og Torben havde på forhånd talt om, hvilke fagudtryk det ville være godt at have styr på, og hun var bl.a. blevet introduceret til det tekniske, ligesom Katrine havde deltaget i møder med cubanerne under salgsprocessen og oversat den løbende korrespondance.

”Katrine gjorde et fantastisk stykke arbejde,” siger Torben. ”Hun fik på bedste vis oversat mine forklaringer til spansk og omvendt cubanernes spørgsmål til dansk. Det kunne vi på ingen måde have undværet.”

Uddannelse, indkøring og afsked med gammel ven
Torben har brugt måneder med produktion af støbeforme samt forberedelse af installering og uddannelse inden afrejsen til Cuba. Samtidig skulle han også indstille sig på at sige farvel til CNC-maskinen, som han havde ”arbejdet sammen med” i mange år hos RIVAL, og som nu skulle med til Cuba.
”Vi har fulgt hinanden gennem mange år her hos RIVAL,” fortæller Torben. ”Så det var lidt som at sige farvel til en gammel ven – men også rart at jeg kom med ned og så, hvor den nu skal arbejde.”

Fed oplevelse
RIVALs 17 årlige lærling Kristian havde glædet sig i mange måneder til turen til Cuba. ”Jeg har spurgt Torben hver dag, siden han sagde, jeg skulle med, om hvornår det skulle være, og om det nu var helt sikkert, jeg kom med,” fortæller Kristian og fortsætter:

”Det var en megafed oplevelse at komme med til Cuba og opleve, hvordan tingene kan være i et meget anderledes land. Det passer nok ikke så godt til mit temperament, at alt går langsomt, og at meget ikke er så effektivt som herhjemme. Men fedt at prøve – og lærerigt med de mange faglige udfordringer. Samtidig også en rigtig god social tur med de andre.”

Vi gør en forskel
Turen til Cuba har været en stor oplevelse for teamet, som både har arbejdet hårdt og i mange timer men samtidig har fået mange positive tilkendegivelser fra kunden og medarbejderne. ”Her kan vi virkelig komme og gøre en stor positiv forskel både med vores kompetencer, værktøjer og maskiner,” fortæller Torben. ”Vi har oplevet en rigtig stor vilje og lyst til at lære, og de laver nogle rigtigt fine produkter derovre på trods af, at meget i produktionen på ingen måder lever op til det, vi kender herhjemme. Det har været en stor oplevelse – men det er også dejligt at have fødderne på dansk grund igen.”

Se flere nyheder