Få et kig ind i en arbejdsuge hos RIVALs produktionschef og hans meget afvekslende arbejdsdage. Altid med det mål at sikre RIVALs kunder emner i den ypperste kvalitet til rette tid – og medarbejderne de bedste og mest motiverende arbejdsforhold.

Denne fortælling er krydret med udtalelser fra produktionschef Søren Djursland.

Mandag
Ugen starter mandag kl. 05.18, hvor Søren møder ind, og som det første sætter kaffe over til sine kolleger. Herefter går han en rundtur i produktionen og hilser på natholdet, der snart har fri. ”Det med kaffen er jo også fordi, jeg selv trænger, men jeg ved også, mine kolleger sætter pris på det. Og ja, jeg møder ca. kl. 05.15 hver dag og går hjem ved 16-tiden.”

Som en fast morgenrutine holder Søren morgenmøde med gruppelederne, hvor de ser på den samlede ordrebeholdning. ”Det er vigtigt at få gruppelederne til at se på hele ordrebeholdningen, koordinere og måske komme med finjusteringer til produktionen af de enkelte emner, så kunden får sine kritiske og kostbare emner til aftalt tid.”

På vej gennem produktionen til statusmøde med Henrik Holvad giver Søren et par anerkendende nik for den fine oprydning rundt ved maskinerne. ”Det skal shine og værktøjet være på rette plads. Det giver langt de bedste arbejdsforhold. Det er vores værkfører Glenn super god til at holde hånd i hanke med. Det er også en væsentlig del af, at den enkelte føler ansvar for arbejdspladsen og eget arbejde. Det giver bare en langt bedre trivsel.”

Videreudvikling af RIVALs A-team er på dagsordenen til denne uges møde mellem Søren og Henrik H. ”Vi arbejder løbende med, hvordan vi kan gøre vores A-team endnu bedre, øge deres forretningsforståelse og fastholde deres motivation til at give lidt ekstra i indsatsen over for vores kunder. Henrik er rigtig god at snakke med omkring de ledelsesmæssige opgaver. Det er en god læring for mig.”

Tirsdag
Kl. 9.00 tirsdag morgen sidder Søren klar på Skype; han er i dag med på vort bestyrelsesmøde. Dagens hovedemne er helt overordnet, hvordan RIVAL sikrer det rette mix af emner til at understøtte vores to-strengede produktionsstrategi. ”Vi skal hjælpe hinanden med at øge andelen af robotbetjent arbejde væsentligt og dermed antallet af ubemandede timer. Det giver mulighed for at ansætte ufaglærte medarbejdere til at passe serieproduktion på maskinerne på aften- og nathold og dermed øge produktiviteten. Det arbejder vi løbende med på bestyrelsesniveau – og ikke mindst sammen med projektledere og gruppeledere.”

Da Søren kommer tilbage på sit kontor, stikker Stefan lige hovedet ind. Han har et problem med en forsinket leverance fra en underleverandør. Det kan betyde en ændret leveringstid til kunden. ”Jeg tager straks kontakt til kunden og hører, om det går, at deres emner kommer en lille uge senere. Det er i dette tilfælde ikke noget problem, og vi sender en opdateret ordrebekræftelse.”

Først på eftermiddagen er Søren med til opstartsmøde på en ny større ordre til en betydende kunde i forsvarsindustrien med salgschef Christian Aarup, værkfører Glenn Scharling og projektleder Flemming Hansen. Dagen sluttes af sammen med Glenn, som lige vil vende nogle forslag til værktøjsindkøb.

Onsdag
Onsdag finder det ugentlige tavlemøde i lille fræsegruppe sted. Søren deltager på gruppernes tavlemøder, når han har input. ”I dag ser vi på mængden af robotarbejde. Vi har rigtigt meget arbejde inde ved maskinerne og skal helst have robotterne til at tage en større andel af opgaverne og ikke mindst være klar til ubemandet robotdrift i weekenden.”

Efter tavlemødet lægger Søren vejen forbi Karsten Hald ved DMG FD80. Multitaskingmaskinen er ideel til serieproduktion af komplicerede emner og skal køre 24/7. ”Jeg har en løbende dialog med Karsten om, hvordan vi bedst planlægger produktionen på maskinen og sikrer, at den kører døgnet rundt.

Over middag sidder Søren nogle timer ved computeren og får fulgt op på nogle leverandøraftaler som del af den løbende omkostningsstyring. Herefter tjekker han planlægningen af de næste dages produktion. Han får også flyttet lidt rundt på nogle timer i systemet, da Jacob har fået stemplet tirsdagens arbejde ind på den forkerte ordre.

Sidst på dagen kommer RIVALs nyudlærte industritekniker Nicolaj Strøm Bording forbi for lige at høre, hvad dresscode mon er, når han i næste uge skal møde Prins Joachim for at modtage medalje i forbindelse med sit særligt fine resultat til svendeprøven. ”Ved samme lejlighed bliver vi også enige om, at han skal have nye sikkerhedssko. De nuværende er et år gamle og trænger til en udskiftning. Vi går ikke på kompromis med vores HSE.”

Torsdag
Alle projekter har en fast projektleder, og på torsdagens møde mellem dem og Søren gøres status på de igangværende og kommende projekter. ”Møderne er uundværlige til lige at se hinanden i øjnene og skabe et overblik. Samtidig taler vi også løbende om, hvor vigtigt det er at være proaktiv i forhold til kunderne og spørge grundigt ind til, hvad et emne skal bruges til. Vi skal være 100% sikre på, kunderne får dét, de har brug for, som måske viser sig at være noget andet, end det de bad om.”
Senere på formiddagen får Søren besøg af maskinleverandøren DMG. Der er udfordringer med produktion af nogle emner til en betydende kunde i forsvarsindustrien. De støbte råemner passer ikke præcist nok til det værktøjs-koncept, RIVAL har købt fra DMG. Det giver problemer med at overholde kundens tolerancer. ”Glenn og jeg går sammen med DMG ud til maskinen og ser på hele set-up’et. I løbet af eftermiddagen får vi fundet en løsning, så alt nu kører, som det skal.”

Fredag
Kaffe og rundstykker er en væsentlig del af den ugentlige fredagscafé, hvor alle medarbejdere samles i kantinen. Henrik H. og Søren tager ordet på skift og orienterer medarbejderne om stort og småt. Søren fortæller om den nye maskine og robot, som installeres i den kommende uge – velvidende alle gerne vil forbi og ”hilse på”. Efterfølgende summerer Henrik H. op på målopfyldelsen i forhold til budgettet.

”Vi bruger også fredagscaféen til at markere alle fødselsdage. I denne uge har John haft fødselsdag, og det giver en helt unik stemning, når vi alle rejser os og synger ”I dag er det Johns fødselsdag.” Det går allerbedst, når Kirsten er her og synger for… og ja, der bliver rigtigt brummet rundt i krogene. Men en lækker følelse.”

Efter caféen går Søren den ugentlige sikkerhedsrundering sammen med Kirsten Holvad. Hun har det store overblik over regler og retningslinjer, og hvad man skal være specielt opmærksom på. ”Vi kommer helt ud i krogene for at sikre, at alt er, som det skal være. I dag ser vi en branddør, som er blokeret med nogle paller. Den går ikke. De bliver fjernet med det samme, og vi indskærper over for medarbejderne, at det er vigtigt at holde nødudgange og branddøre helt fri.”

Ugen slutter af med en tur med RIVALs cykelhold, hvor de medarbejdere, som har lyst, kan følges med Søren og Henrik H. på en tur. I disse tider kører man kun 10 personer sammen. ”I dag kører vi en tur til Himmelbjerget, og jeg sørger altid for at holde mig bag Henrik H. Han kører godt til og er god til at ”trække” os andre igennem – og har det også bedst med at være forrest. Sådan en cykeltur er også en rigtig god træning af ledelsesdisciplinen. Det er vigtigt at motivere alle til at kunne følges, også når det går op ad, og at få de hårde drenge til at hjælpe dem, som måske ikke er i helt så god form, så hele gruppen lykkes. Vi hygger os og får talt om lidt af hvert på turen. Det kan både være ting fra hverdagen på fabrikken og noget mere privat.”

Kl. 15 sætter Søren sig ind i sin nye Mercedes for at køre hjem til kæresten Mai-Britt og børnene. I denne weekend står den på havearbejde – og så har Søren lovet at stå for middagen lørdag aften. ”Det bliver en af mine livretter – wienerschnitzel med hele svineriet. Det er så lækkert.”

Se flere nyheder