Tæt samarbejde om specialdele til Marstanken

En del af laboratoriet er en vindtunnel – Marstanken – som RIVAL har udviklet og leveret udstyr til i tæt samarbejde med Aarhus Universitet.

Var Mars engang som Jorden?
Kunne Mars huse liv?
Er der flydende vand på Mars?

Det er nogle af de spørgsmål, forskerne på Aarhus Universitet søger svar på i deres Mars simulerings laboratorium. Vindtunnelen udgør en del af forskningsudstyret og er den eneste af sin slags i verden. Den bruges til at genskabe Mars’ støvfyldte atmosfære og gør det muligt at teste udstyr, før det sendes til Mars i forskningsøjemed.

Høje krav til innovation
De ni medarbejdere på værkstedet på Aarhus Universitets Institut for Fysik og Astronomi arbejder dagligt på at udvikle forskningsudstyr til instituttets forskere. ”Det giver stor fleksibilitet for forskerne, at vi har et fastbemandet værksted,” siger værkfører Uffe Simonsen.

Arbejdet stiller store krav til medarbejdernes innovation, da der oftest skal udtænkes specielle løsninger for at opfylde de krav, der stilles til udstyret. ”Det stiller også specielle krav til de virksomheder, vi samarbejder med,” siger Uffe Simonsen. ”Jeg har samarbejdet med RIVAL i ca. 15 år, og de har været med til at udvikle mange enkeltdele til forskningsudstyret.”

 

Forskningsudstyr til Mars
Senest har Uffe Simonsen og hans medarbejdere samarbejdet med RIVAL om enkeltdele til den 10 meter lange og 12 tons tunge Marstank, som er placeret i kælderen under universitetet.

Kravene til tanken er helt specielle, da man ønsker at genskabe Mars’ støvfyldte atmosfære.Man anvender eksempelvis sand fra Salten Skov, da sandet har de samme egenskaber som det støv, der findes på Mars. Marstanken skal anvendes til at teste forskningsudstyr, inden det sendes til Mars, for at sikre, at udstyret kan klare de specielle forhold på Mars.

Bred ekspertise
”RIVAL var med allerede i opstartsfasen i projektet, hvor de bidrog med erfaring og ekspertise på de områder, hvor de skulle levere enkeltdele,”siger Uffe Simonsen. ”RIVAL har udviklet og produceret køleplader og en aksel til tanken. Samtidig brugte vi deres ekspertise i forbindelse med de møller, der skal lave vinden i tanken. Møllerne er leveret fra en anden underleverandør, men levede ikke op til kravene. De kom så en tur forbi RIVAL, hvor de blev rettet til.”

Tæt dialog
”Vi har altid en tæt dialog med RIVAL i de forskellige projekter,” siger Uffe Simonsen. ”Er der noget, vi skal have klaret af, tager en eller flere af mine medarbejdere en tur til Skanderborg og besøger RIVAL, eller folkene fra RIVAL kommer en tur til Århus. Så tager vi en snak om tingene og finder en løsning sammen.