RIVALs nye 17 tons tunge DMG MORI NTX 2500 arbejder med ekstrem stabilitet og præcision igen, igen og igen. Sammen med KUKA-robotten fra QRS arbejdes der i et fuldautomatisk set-up i døgndrift.

RIVALs betydende kunder i forsvarsindustrien stiller store krav til medarbejdere og maskiner hos RIVAL. RIVAL har netop indgået en flerårig kontrakt med en kunde om produktion af emner til Stryker køretøjet, der bruges af det amerikanske forsvar.

Efter flere ugers indkøring orkestreret af DMG og RIVALs allerdygtigste hoveder er DMG MORI NTX 2500 og KUKA robotcellen fra Quality Robot Systems (QRS) nu klar til at producere de kritiske emner med særligt høje tolerancer til det pansrede Stryker køretøj. Det foregår om aftenen og natten kun overvåget af en enkelt medarbejder.

Fire parter udtænker sammen nyt produktions-set up
Forarbejdet til produktionen af emnerne til Stryker køretøjet startede op for flere måneder siden i et nytænkende samarbejde mellem RIVAL, DMG MORI, værktøjsproducenten Seco Tools og QRS.. Tidligere skulle emnerne gennem to dreje- og to fræseoperationer. I det banebrydende set-up med DMG MORI NTX 2500 og KUKA robotcellen foregår hele produktionen i én opspænding – ”råt emne ind – færdigt emne ud”. Hermed reduceres både tidsforbruget og risikoen for fejl.

Særligt samarbejde med DMG
”Vi har indgået et helt særligt samarbejde med DMG, hvor de tager ansvar for hele installationen og er garanter for, at den estimerede produktionstid på emmerne overholdes. Vi har så efterfølgende kunnet bruge dette estimat i prissætningen til vores kunde,” fortæller adm. direktør Henrik Holvad. ”Samtidig har vi købt hele pakken hos DMG lige fra DMG MORI NTX 2500 og KUKA robotcellen inkl. værktøjspakke, opsætning og indkøring, safety-afskærmning og træning af vores medarbejdere. Det har vi været rigtigt godt tilfredse med. Der har været lidt bump på vejen, som vi sammen har fundet gode løsninger på.”

Reducerer behov for kvalitetskontrol
DMG MORI NTX 2500 er noget særligt. I kraft af sin vægt og størrelse samt indbyggede kølning på spindel og alle akser kører maskinen med en ekstrem præcision – også ved mange gentagelser.
”Det er væsentlige elementer, når vi skal overholde krævende tolerancer over en lang produktionsperiode. Det giver således en rigtig stor fordel ved serieproduktion af komplicerede emner og understøttes af, at maskinen både kan dreje og fræse i én opspænding,” fortæller værkfører Glenn Scharling.
”Det værdsættes af rigtigt mange kunder, da det minimerer behovet for efterfølgende kvalitetskontrol. For at øge fleksibiliteten på maskinen har vi desuden tilkøbt det store værktøjsmagasin med i alt 114 forskellige værktøjer og de dyre SMW-patroner, som gør, at vi hurtigt kan skifte fra et emne til et andet.”

Væsentlig effektivisering af produktionen
Med det nye set-up forventer både RIVAL og DMG at kunne halvere produktionstiden på emnerne. ”Da vi også undgår, at et emne skal ligge og vente på en palle på næste step, effektiviseres produktionsprocessen yderligere,” siger Henrik Holvad. ”Det reducerer også risikoen for fejl og effektiviserer processen med kontrolmåling af tolerancer i vores Zeiss målemaskine. Vi står således med et rigtigt stærkt tilbud til alle vores kunder.”

Se flere nyheder